Sari Östmanin väitöslektio 7.8.2015

Sari Östmanin väitöskirja ”Millasen päivityksen tästä sais?” Elämäjulkaisijuuden kulttuurinen omaksuminen tarkastettiin Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaineessa Porin yliopistokeskuksessa perjantaina 7. elokuuta 2015.

Tutkimuksen lähtökohdat ovat Internetin arkipäiväistymisessä: yhä useammat ihmiset julkaisevat säännöllisesti sosiaalisessa mediassa tuokiokuvia arkipäiväisestä elämästään. Facebook, blogit, kuvajulkaisupalvelut ovat usein lähes aina päällä ja ihmiset ovat alkaneet miettiä arjen touhujen keskellä: ”Millaisen päivityksen tästä saisi aikaan?” Ilmiö on arkipäiväistynyt Suomessa vähitellen 1990-luvun puolivälistä alkaen. Tutkimuksen mukaan elämäjulkaisijuuden henkilökohtainen omaksumisprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa. Alustavaa omaksumista seuraa syvenevä omaksuminen, jolloin toimijat laativat elämäjulkaisijuudelle sääntöjä ja oppivat ylläpitämään intiimiä tunnelmaa kuitenkaan kertomatta itsestään liikaa. Syväomaksumisessa elämäjulkaisijuus sisäistetään. Toimijatyyppi sisäistetään rooliksi ja rooli edelleen osaidentiteetiksi. Mutta elämäjulkaisijan identiteetti – minuutemme päivitys – kurkistelee maailmaa muidenkin osaidentiteettien vuorolla.

Väitöstilaisuuden lektio oli muodoltaan varsin poikkeuksellinen ja yleisöön vetoava. Tilaisuutta ei valitettavasti saatu dokumentoitua, mutta päätoimittajan pyynnöstä Sari Östman videoi sen uudelleenesityksen Satakunnan Journalistien syysseminaarissa 31.10.2015. Tallenteesta ja sen editoinnista Villilän studioilla vastasi Juho-Erik Mikkola.

Sari Östman on muistellut: Lektioni ei ollut aivan perinteinen. Pohdin pitkään, miten tekisin siitä omannäköiseni, mutta sopivaa muotoa ja kieltä ei millään tuntunut löytyvän. Eräänä päivänä työtoverini kertoi nähneensä unta, jossa lektioni ei ollutkaan lektio, vaan – näytelmä. Nauroimme, mutta samassa asia kirkastui: olen tehnyt teatteria lähes koko ikäni, ja se on minulle hyvin tärkeää. Miksipä siis ei? Tuntia myöhemmin lektion runko oli valmis. ”Internetin” sorinan ja kommentit nauhoitin itse, vierailevina ääninä toimivat perheenjäseneni. Näyttämökuva vaihtelee netin ja ”IRL”-maailman välillä.

 

Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuna (nr. 119) kesällä 2015.