www.Film-O-Holic.com/widerscreen

takaisin sisällysluetteloonJanne Rosenqvist – Wider Screen 2-3/2002

 

 

Tapani Maskula – kriittisen kriitikon puolesta

 

Tapani Maskula on yksi pisimpään vaikuttaneita suomalaisia elokuvakriitikkoja. Hänen arvostelijan uransa alkoi 1960-luvun alussa ja nykyisessäkin julkaisussaan, Turun Sanomissa, Maskula on toiminut elokuvakriitikkona jo lähes neljännesvuosisadan, vuodesta 1980.

Pitkä ura on tuonut myös nimeä ja näkyvyyttä. Kritiikeillään Maskula on sekä ihastuttanut että vihastuttanut. Eli mikä tärkeintä, ne ovat herättäneet vaikutusta. Suomalaisista elokuvakriitikoista Maskula kuuluu itseoikeutetusti kaikkein tinkimättömimpään kaartiin, jossa millekään ei kumarreta ja jossa kriittinen linja säilyy johdonmukaisen ankarana mutta analyyttisenä. Hänen omin sanoin: "Kriitikosta, joka ei ole kriittinen, ei ole paljon iloa lukijalle."

Mutta kriitikonkin näkemys on aina subjektiivinen näkemys. Eri mieltä saa olla ja pitääkin olla, Maskula korostaa. Tärkeintä on herättää lukija ajattelemaan. Ei ole mikään ihme, että mitä enemmän ikävuosia karttuu, sitä enemmän osaa arvostaa Maskulan näkemyksellistä kirjoitustyötä – ei vain sisällöltään vaan myös tyyliltään ja kokemuksellisuudeltaan. Monta kertaa on tullut oltua katkerastikin eri mieltä, mutta aina on myös ollut pakko tunnustaa pitkän linjan kriitikon perustelujen kokonaisvaltaisuus, syvä yhteiskunnallinen tulkintakyky sekä tuulissa ja trendeissä horjumattomat periaatteet.

Tässä haastattelukokonaisuudessa Tapani Maskula kertoo nuoruudestaan, turkulaisesta 1960-luvun elokuvakulttuurista ja tiestään elokuvakriitikoksi. Hän analysoi kritiikin ja kriitikon olemuksia sekä pohtii elokuvaa ja elämää yleensäkin.

Materiaali perustuu Tapani Maskulan haastattelutilaisuuteen Kirjakahvilassa Turussa 13. helmikuuta 2002. Tilaisuus oli osa Osuuskunta Turun Kirjakahvilan kevään 2002 kulttuuriohjelmaa ja Tapani Maskulaa haastatteli Kimmo Ahonen.

Osa materiaalista on pelkästään kuunnletavissa real-mediana.


Teksti Audio

Kuuntelemiseen tarvitset vähintään RealPlayer 5:sen
Real Playerin voit imuroida täältä !

 

takaisin sisällysluetteloon


www.Film-O-Holic.com/widerscreen