1/2020 WiderScreen 23 (1)
WiderScreen 1/2020: Taidekritiikki
Kritiikki journalismin ja digitalisaation puristuksessa – Journalistit kulttuurisina välittäjinä uudessa mediaympäristössä
Tarkastelemme sanomalehtikritiikin asemaa uudessa mediaympäristössä viimeaikaisen tutkimuksen perusteella ja erityisesti kulttuurisia välittäjiä koskevan teorian näkökulmasta. Lopuksi esitämme analyyttisen mallin arvostuksia ilmentävien journalististen tekniikoiden tunnistamiseksi.
Voitto Ruohonen
voitto.ruohonen[a]outlook.com
FT, YTM, dosentti
filosofinen tiedekunta, humanistinen osasto
Itä-Suomen yliopisto
Heikki Hellman
heikki.hellman[a]tuni.fi
YTT, dosentti
informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, viestintätieteiden yksikkö
Tampereen yliopisto
Taidelähtöinen elokuvakritiikki verkkojulkaisemisen aikakaudella
Digitaalinen aikakausi on monipuolistanut elokuvakritiikin muotoja ja kirjoittajakuntaa. Samalla kritiikin on väitetty pinnallistuneen ja viihteellistyneen, vaikka verkossa on myös taidelähtöistä kritiikkiä, jonka edustajana analysoin Film-O-Holic.comin julkaisuja.
Outi Hakola
outi.j.hakola[a]helsinki.fi
FT, Dosentti
Alue- ja kulttuurintutkimus
Helsingin yliopisto
”Does Megan Get Naked?” – elokuvakritiikin tavat puhua elokuvia tekevistä naisista
Elokuvakritiikkiin sisältyy kyseenalaisia tapoja puhua naisista. Toisaalta sosiaalisen median logiikalla toimivalla elokuvakritiikkisivustolla tarjoutuu paikka nykypäivän näkökulmasta tehdylle uudelleenarvioinnille.
Anni Varis
anevar[a]utu.fi
FM, Mediatutkimus
Turun yliopisto
Kritiikki käytännössä
Kritiikissä on pohjimmiltaan kyse analysoinnista ja analyysin purkamisesta ymmärrettävään muotoon sanallisesti sujuvaksi kokonaisuudeksi. Artikkeli käsittelee kritiikkiä käytännönläheisesti: mitä kritiikki on, mitä on hyvä kritiikki ja miten kritiikkiä kirjoitetaan.
Juha Rosenqvist
juha[a]film-o-holic.com
kriitikko, toimittaja ja tietokirjoittaja
päätoimittaja, Film-O-Holic.com
Kulttuurijournalismin ja kritiikin tulevaisuudesta
Mediakentän muutokset ovat tällä vuosituhannella olleet nopeita ja kulttuurijournalismi on ainakin osin jäänyt muutosten jalkoihin. Kulttuurijournalismin ydin tuntuu unohtuneen: sivilisaatiomme perustuu kulttuuriin, taiteen ja tieteeseen ja siihen, mitä me näistä tiedämme ja miten niistä keskustelemme.
Juha Rosenqvist
juha[a]film-o-holic.com
kriitikko, toimittaja ja tietokirjoittaja
päätoimittaja, Film-O-Holic.com
Huutavat kriitikot – elokuvakritiikki YouTubessa
Esseessä tarkastellaan, miten YouTube on noussut tärkeäksi elokuvakritiikin media-alustaksi. Entä millaisia laadullisia ongelmia tämä on synnyttänyt suhteessa taidekritiikkiin? Pohdinnan kohteeksi nostetaan myös videoessee akateemisen elokuvakritiikin uutena muotona.
Atte Timonen
atte.t.timonen[a]utu.fi
Digitaalinen kulttuuri
Turun yliopisto
Tapani Maskulan kriitikkokurssi
Juri Nummelin on tehnyt pienen kulttuuriteon toimittamalla valikoiman Tapani Maskulan elokuva-arvioita. Monipuolinen arviokattaus todentaa Maskulan merkityksen tinkimättömän analyyttisenä ja omia polkujaan kulkevana kriitikkona.
Kimmo Ahonen
kimmo.ahonen[a]tuni.fi
FT
Tampereen yliopiston Porin yksikkö