Wider Screen, nro 2-3/2003 "Digitaaliset pelit ja elokuva" Numeron toimittajana Petri Saarikoski. |
|
SISÄLLYS
Petri Paju "Tarkastelun kohteena on erityisesti Nim-pelikone, joka rakennettiin Suomen ensimmäiseksi tarkoitetun ESKO-tietokoneen ohella. Kirjoittamiseni taustalla on ajatus siitä, että ehkä tietotekniikka-alan nykyinen kokeellisuus ja leikkimielisyys juontaa kauemmas kuin on yleisesti tultu ajatelleeksi."
Jussi Parikka "Mobiilin päätelaitteen, erityisesti kännykän kuvaruututyyppi ja tämän kuvaruututyypin erityinen sovellus, mobiilipeli, tuottavat tietynlaista subjektityyppiä. Haluan eritellä niitä yhtymäkohtia ja eroavaisuuksia, mitä pieni, mutta dynaaminen kuvaruutu tuo tullessaan. Tarkastelen mobiilipelaamisen ympärillä käytyä keskustelua lähinnä mobiilin kuvaruudun näkökulmasta, jolloin haluan korostaa, että mobiilit päätelaitteet mediateknologioina muokkaavat pelikokemuksesta tietynlaista."
Jaakko Suominen "Mobiilipelit näyttäytyvät osana laajempaa mobiiliviihteen kenttää, johon kuuluvat soittoäänet, logot, teksti- ja kuvaviestit sekä erilaiset tekstiviesti- ja viihdepalvelut. Pelien osalta kyse on jälleen lisäarvosta ja laajemmasta tuotekehityksestä, ehkäpä käyttäjätarpeestakin. Matkapuhelimessa puheominaisuuden merkitys on vähentymässä suhteessa muihin toimintoihin. Kännykän nähdään muodostuvan pieneksi liikuteltavaksi viihdekeskukseksi tai monipuoliseksi kommunikointityökaluksi, jossa mobiilipelin merkitys ja määrittely on liikkeessä."
Katri Lilja "The Game on pelielokuva ehkä puhtaimmillaan. Paitsi että se pohjautuu todelliseen peliin, elokuva on niin muodoltaan, sisällöltään kuin mahdollisilta vastaanoton malleiltaankin pelillinen. Elokuvaa on syytetty juonen aukoista. Mutta siinähän juuri on koko jutun juju! Jos kaikki tapahtumat selitettäisiin, olisi varmaa mikä on peliä ja mikä ei. Nyt se on hyvin epävarmaa, ja juuri siihen koko kauheus perustuu."
"Jatko-osien turbovaihde lienee jäänyt vähäksi aikaa päälle viihdeteollisuudessa, kun elokuvien ja tietokonepelien samoja kaavoja hyödyntäviä toisintoja lykätään markkinoille huikeaa vauhtia. Elokuvan saralla jatko-osakulttuuria ovat ruokkineet peli- ja sarjakuvafilmatisoinnit, joista saadaan helpolla työstettyä loputtomilta tuntuvat määrät jatko-osia. Vuosia ympäri maailmaa tavaillut sarjakuvat tai räiskintäpelit antavat yleisöodotuksia ajatellen tukevan pohjan tuupata teattereihin elokuvia toistensa perään."
Petri Saarikoski "Varhaisista pelielokuvista Tron on lähemmän tarkastelun arvoinen paitsi aiheenvalintansa myös sen toteuttamiseen ja markkinoitiin käytettyjen keinojen vuoksi. Kriitikot ja tutkijat ovat kiinnittäneet Troniin yllättävän vähän huomiota, vaikka sitä yleisesti pidetäänkin maailman ensimmäisenä vahvasti tietokonegrafiikkaan perustuvana elokuvana."
|