2002/2-3 Kritiikki

WiderScreen 2-3/2002 - Kritiikki

kuva: Jokke Ihalainen

pääkirjoitus

pääkirjoitus

artikkelit

Kriitikkojen suosikit
- A.I. - Tekoäly, Dementia & Varas, Kaikki presidentin miehet, Lemmensairas lääkäri, Saari ja Twin Peaks: Fire Walk with Me.
"Wider Screen pyysi kriitikkoja nimeämään elokuvan, joka on jäänyt syyttä suotta unohduksiin tai jonka suhteen hän oli muuttanut mielipidettään. Monta kertaa kriitikkojen suosikit kun ovat niitä suuren yleisön ohittamia tai muuten unhoon vaipuneita elokuvia."

Populaarin vastuu
- Veijo Hietalan haastattelu
Rita Aihonen
"Väkivallan synnyn syyt jäljitetään usein kahvipöytäkeskusteluissa tv:n, elokuvien, tietokonepelien ja sarjakuvien, eli populaarikulttuurin tekijöihin. Mitä tähän sanoo elokuvatieteen professori Veijo Hietala?"

Tapani Maskula - kriittisen kriitikon puolesta
- taltiointi Tapani Maskulan haastattelutilaisuudesta Turun Kirjakahvilassa 13. helmikuuta 2002.
Janne Rosenqvist (toimittaja)
"Tässä haastattelukokonaisuudessa Tapani Maskula kertoo nuoruudestaan, turkulaisesta 1960-luvun elokuvakulttuurista ja tiestään elokuvakriitikoksi. Hän analysoi kritiikin ja kriitikon olemuksia sekä pohtii elokuvaa ja elämää yleensäkin."
- Johdanto (sisältää kuunneltavaa materiaalia RealMediana)
- Tapani Maskula, osa I: Nuoresta elokuvaharrastajasta elokuvakriitikoksi
- Tapani Maskula, osa II: Elokuvakriitikon ominaisuuksista, tehtävistä ja haasteista

Kriitikon kommentti
- arvoa analyysille
Juha Rosenqvist
"Kriitikko analysoi elokuvia, avaa niiden sisältöä ja tulkitsee niitä yleisölle sekä arvottaa teoksia joko viihteenä tai taiteena. Hyvä kritiikki ei tarkoita sitä, että lukija on kriitikon kanssa asioista samaa mieltä, vaan hyvä kritiikki herättää lukijan omaa ajattelua ja auttaa elokuvan tulkintaa."

Maailma kuvaruudulla
- kyberpunk virtuaalisen kaupunkimaiseman kartografiana
Jussi Parikka
"Gibsonin Sprawl-trilogiasta voi löytää vielä mielenkiintoisemman vastakkainasettelun kaupungin ja kyberavaruuden välillä. Näissä romaaneissa nimenomaan kyseenalaistetaan, onko perinteinen kaupunkiympäristö ollenkaan niin toivottava kuin unelmoidaan. Gibsonin fyysiset kaupungit ovat yliahdettuja, slummiutuneita, vaarallisia ja ahdistavia. Niissä nimenomaan ihmisen tila on kutistumassa olemattomiin kaiken romun keskelle."

kirjat

Howard Hawks - perustavanlaatuisen elokuvan puolesta
- Joseph McBride: Hawks on Hawks
Eero Tammi
"Hawksin elokuvat ilmaisevat sisällöllistä kulmikkuutta hyvin käsitettävällä, puhtaalla ja genretietoisella tavalla. Hänen elokuvansa eivät 'näytä' monimutkaisilta näyttäessään monikudoksisia maailmoja. Elokuvan parissa 60 vuotta työskennellyt Hawks ohjasi komediaa, westerniä, sotaelokuvaa, gangsterielokuvaa, seikkailua, spektaakkelia – julkaisten suunnilleen kaikkea paitsi kovaa pornoa."

Mielikuvien voima ja historiantutkijan vastuu
- History in Words and Images Conference September 26–28, 2002, University of Turku
Kimmo Ahonen
"Turun yliopiston historian laitoksen ja poliittisen historian laitoksen järjestämä History in Words and Images -konferenssi oli jo viides kansainvälinen konferenssi laitosten vuonna 1997 alkaneella huippu- ja laatuyksikkökaudella. Yksi konferenssin keskeisistä teemoista oli menneisyyden kuvallinen ja elokuvallinen representaatio. Niinpä kyseessä ei ollut suinkaan vain historiantutkijoiden tapahtuma, vaan myös kuvan ja elokuvan tutkimus eri muodoissaan oli vahvasti edustettuna."