www.Film-O-Holic.com/widerscreen

takaisin sisällysluetteloon Lauri Timonen – Wider Screen 2–3/2001

COCKTAIL
(1988)
Ohjaus: Roger Donaldson
Pääosissa: Tom Cruise, Elisabeth Sue 

Cocktail

Coctaileja ja juppiajan unelmia

Australialaissyntyisen Roger Donaldsonin ohjaama Cocktail (1988) on täysin tähtensä Tom Cruisen varaan rakennettu elokuva, jonka painavin arvo suhteessa elokuvan historiaan lienee naiivin juppi-idealismin ja 1980-luvun lopun bisneshenkisen, amerikkalaisen unelman tukijalkaan kiimaisen spanielin lailla itseään hinkkaavan menestyshuuman pikkutarkasti tallentava maailmankuva. Tallennus on lähes kauttaaltaan tahatonta, ja siksi sen aikakauden henkistä ilmapiiriä "dokumentoiva" arvo tulee vuosien mittaan nousemaan huomattavasti.

Cruise, jonka ura oli tuossa vaiheessa mahdollisesti kaikkein kuumimmillaan, tai ainakin ensimmäisen menestyskauden huippuvaiheilla, näyttelee nuorta Brian Flanagania, joka matkustaa New Yorkiin haaveenaan miljoonien tienaaminen Wall Streetin rahamarkkinoilla. Työnantajia ja talousluennoitsijoita ei Flanaganin innokkuus kuitenkaan riitä vakuuttamaan ja mies päätyy baarimikoksi paikalliseen kulmakapakkaan. Elämää nähnyt vanhempi baarimestari Doug Coughlin (Bryan Brown) ottaa Flanaganin suojatikseen ja tästä alkaa "väärään ammattiin" osunut huikea urakehitys ja jonglöörimäinen pullojenviskonta.

Cruisen tämän aikakauden roolihahmoja yhdistää lähes aina eräs peruspiirre: jonkin erityistä taitoa vaativan alan (lentokoneet, urheiluautot, biljardi, drinkkienviskely) mestarillinen hallinta. Virtuoosimaisen nuoren miehen hahmoon liittyvät myös poikkeuksetta (väkisin mukaan ympätyt) naissuhteet, vanhemmat neuvonantajat (elokuvasta riippuen Duvall, Skerritt, Newman, Brown) sekä tietty uhkarohkeuteen kurkistava hölmöys kontra syvällisemmän tilanteentajun puute.

Cocktail on umpihölmö elokuva ja sellaisenaan poikkeuksellisen viehättävä. Baarimestarien ystävyyteen ja naljailevaan dialogiin on onnistuttu löytämään aivan omalaatuinen spontaani virityksensä, ja Cocktailin kevyen leikkisän perustunnelman kannalta tämä kepeästi etenevä läpänlento lienee keskeisin tekijä.

Elokuvan pseudosyvällinen rakkausjuoni on saatu ongelmoitua juuri rahan kautta. Rikas tyttö Jordan (Elisabeth Shue) esiintyy köyhänä, jottei nuori Flanagan naisi tätä vain rahan vaan puhtaan ja suurellisen rakkauden takia. Syntyy moninaisten erehdysten sekamelska ja lopulta onnistutaan siittämään alulle myös tuplalasti pentuja, mutta tässä vaiheessa perhedraama on jo laajentunut pilvenpiirtäjien yläkerroksissa käytäviin kamppailuihin shekkivihkoaan heiluttelevan morsiamen isän ja nuoren idealisti Flanaganin välillä. Jokainen rakkauselokuva tarvitsee jonkin särmän jotta voi päätyä taistelujen kautta onnelliseen lopetukseen; Cocktailissa särmä on saatu aikaan todella väkinäisen ajatuskulun kautta, mutta elokuvan perushengessä on jotain niin vilpitöntä, että tämänkin pönttöyden suostuu ilolla vastaanottamaan.

Kautta linjan jatkuva peruskaava on myös vetävien melodiapitoisten rockjyskeiden säestämä lennokas drinkkien valmistus ja Cruisen teinipoikamaisen sex appealin kautta ammennettu katseenvaihto baaritiskeihin nojailevien neitokaisten kanssa. Maksimaalisin, uskomattomin uhkayritys on runouden mukaan ottaminen: Cruise lausuu elokuvassa ainakin kaksi runoa, mutta ehkä vielä silmät selälleen heittävämpi on kaupungin kuumimmassa menopaikassa lausuva "juppirunoilija".

Cocktailin arvo on sen täydellisen vilpittömässä tekotavassa. Cruisen hiustenpituus vaihtelee aivan epäloogisesti kohtausten välillä, käsikirjoituksen ideologia on kaiken älyllisen tuolla puolen ja koko draama on naurettavan hölmöyden läpäisemää; silti elokuvassa on jotakin hyvin positiivista, nuorekasta, elämänmakuista ja viihdyttävää. Vaikka "käsikirjoitetumpaa" elokuvaa saa hakea, on jonkinlainen aurinkoisen viaton spontaanisuus koko ajan läsnä. Myös elokuvan one linerit ovat legendaarisia. Cruisen yrittäessä lipevästi iskeä rikasta matamia baaritiskiltä, vastaa nainen: "Does it say 'fuck me' on my forehead?" Käytännön filosofian puolella kuullaan joukko Doug Coughlinin elämää käsitteleviä lausahduksia.

Cocktail on aikakautensa ehdoton taideteos joka poistaa masennusta ja palauttaa elämänuskoa. Sen katsominen puolivuosittain on erittäin suositeltavaa.

teksti: © Lauri Timonen

[takaisin]

sivu Internet Movie Databasessa (us-versio)


www.Film-O-Holic.com/widerscreen